Laufbahn, die – kariéra; běžecká dráha

Klose beendet Laufbahn in der Nationalmannschaft. – Klose končí svou kariéru v národním týmu.

Luftaufnahme eines Sportplatz mit Laufbahn und Wiese, neben der Trainingshalle des ASV Köln, umgeben von Wald. – Letecký pohled na sportovní hřiště s běžeckou dráhou a loukou, vedle tréninkové haly ASV Köln, obklopené lesem.

 

Slovo “Laufbahn” je složeno z německých slov “Lauf” (běh) a “Bahn” (dráha), což metaforicky značí cestu, po níž se pohybujeme v rámci své kariéry či pracovního života.

  •  Er hat eine beeindruckende Laufbahn als Wissenschaftler hinter sich. (Má za sebou působivou kariérní dráhu jako vědec.)
  • Sie strebt eine erfolgreiche Laufbahn in der Wirtschaft an. (Usiluje o úspěšnou kariérní dráhu v oblasti ekonomie.)
  • Meine Laufbahn führte mich von einem kleinen Startup zu einem großen Technologieunternehmen. (Má kariérní dráha mě provedla od malého startupu k velké technologické firmě.)

Složeniny:

  • Berufslaufbahn: kariérní dráha v profesním smyslu.
  • Sportlaufbahn: kariérní dráha v oblasti sportu.
  • Laufbahnberatung: kariérní poradenství, konzultace ohledně profesního rozvoje.

 

“Laufbahn” ist ein Begriff aus dem Bereich der Karriereplanung und bezieht sich auf den beruflichen Werdegang einer Person.  „Kariéra“ je termín používaný v plánování kariéry a odkazuje na profesní rozvoj osoby.

Eine Laufbahn kann sowohl innerhalb eines Unternehmens als auch in verschiedenen Unternehmen oder Branchen stattfinden.  Kariéra se může odehrávat v rámci společnosti i v různých společnostech nebo odvětvích.

Die Planung und Gestaltung der eigenen Laufbahn ist ein wichtiger Bestandteil der persönlichen Karriereentwicklung und kann durch gezielte Weiterbildung und strategische Entscheidungen beeinflusst werden.  Plánování a utváření vlastní kariéry je důležitou součástí osobního kariérního rozvoje a může být ovlivněno cíleným dalším školením a strategickými rozhodnutími.

komentář