Všichni, kdo odejdou, se nevracejí – All Who Go Do Not Return

Polské nakladatelství Czarne vydalo knihu All Who Go Do Not Return (Všichni, kdo odejdou, se nevracejí) ex-chasida Shulema Deena (hovoří jidiš zde: https://www.youtube.com/watch?v=wzvz7KIwYbM) o jeho vývoji od potomka rodičů si život mezi newyorskými Skverer chasidy zvolili sami, přes blogera ventilujícího svoji slábnoucí víru na blogu Hasidic Rebel, po odchod z komunity, který ho stál manželství a hlavně možnost stýkat se se svými pěti dětmi.

 

Možná by se to četlo i česky, je to tematika opouštění tradic a příklonu k modernitě. S tím, že svoboda New Yorku má také svoje mínusy, a že životu bez řádu, který dává náboženství, něco pro odšelce chybí (to už ale čerpám spíše z rozhovorů s Deenem různě na netu).

Shulem Deen opustil přísný konzervativní svět Skverer chasidim, kam ho přivedli jeho rodiče, paradoxně chasidé první generace, kteří, a přede vším jeho otec, tento svět našli v duchovním hledání poválečného amerického židovstva. Svědectvím o tom je obstojná Deenova angličtina, kterou ne všichni členové komunit podobné té jeho ovládají bez přízvuku a ve stupni, jaký bychom očekávali od člověka, který vyrostl v USA.

 

 

 

Ukázka z knihy:

Oifgeklerter. Ten, kdo je osvícený. Ne heretik, ale v mnoha ohledech stejně tak špatný. Heretik hlásá svou bezbožnost otevřeně, a tak se spravedlivý může rozhodnout, že se mu bude vyhýbat. Ale osvícení klamou tím, že zaobalují své kacířství do hávu toho, že se prostě jen ptají.

komentář