Cesta na Balt 4 – Hora křížů, Šiauliai, Litva

Hora křížů (litevsky Kryžių kalnas) je poutní místo nedaleko litevského města Šiauliai. Nachází se asi 12 kilometrů severně od Šiauliai, čtvrtého největšího města v Litvě, a 50 kilometrů jižně od hranic s Lotyšškem Je známá tisíci křížů, které sem již více než sto let umísťují poutníci. Hora křížů je považována za symbol litevského odboje a zbožnosti a byla prohlášena za národní památku.

Je to vlastně takový kopec, na němž je nepřeberné množství křížů, od křížků přes kříže z prodejny náboženských potřeb vedle parkoviště po sochy v lidské velikosti, s nimiž si někdo dal často velmi kvalitní práci. Návštěvnost je velká, hlavně Litevci – podle aut – ale i hodně Lotyšů – Šiauliai je kousek od litevsko-lotyšské hranice.

Někdo zapíchne svůj křížek 20 na 40 cm…
…a Arméni postavili chačkar. Kříž křížený se stromem života, tak trochu živá bytost.

 

Komunistický režim prý několikrát “křížoviště” srovnal se zemí, ale lid ho zas obnovil.

Viděl jsem asi tři autobusy s Asiaty, podle mě Číňany, ale tyto jazyky ještě nemám v portfoliu, takže nevím. Zajímavé, jak to místo vnímají? 

Možná ale vlastně jako všichni, včetně mě – příjemné náboženské výletní místo, kde kromě křížů není nějaká výrazná církevní dominanta. Pár set metrů za kopcem je sice mužský klášter, kde jistě mají i kostel, ale ten nebyl přístupný. Celé to působí jaksi lidově, ve stylu “urob si sám”, spontánně a nenásilně.

 

 

 

 

V horší chvilce si dokážu představit určitou strašidelnost toho místa. Asi to pochází z určitého minihororu, který jsem si zde prožil, když v širší uličce mezi kříži chtěl dát přednost snad matce s dcerou, a vzal to uzší uličkou. Ta ovšem byla slepá, a tak úzká, že prosté čelem vzad nebylo vzhledem k plechu odstávajícím z některých křížů tak triviální. Zdálo se, že les křížů mě… a odsud už může kdokoli naladěný na hororovú notečku odvíjet svůj scénář sám.

 

 

 

 

 

 

 

 

. . .

Blahé paměti jezuitský pater František Lízna se dělí o své dojmy na tomtéž místě, Hoře křížů v Litvě.

komentář