Produkujem rakety jak párky

…jak pravil sovětský generální tajemník Nikita Chruščov: My delaem rakety kak vy sosiski (“Мы делаем ракеты как вы сосиски”).

Jako jednu z nejzajímavějších podívaných v okolí litevského města Plungė hodnotím muzeum studené války (Šaltojo Karo Muziejus, Plungė), kde jsem čekal busty Lenina a podtácky ze zotavoven ROH, a vyklubalo se z toho raketové silo, už bez raket, ale s podzemním velínem, generátorem a podobně, a hlavně 30 metrů hlubokou, 7 m širokou “studnou”, kde raketa s jadernou hlavicí byla (odpalovací “studny” byly vlastně 4), a podle expozice byly dokonce rakety v 68 nasměrovány na Československo/Německo… (na vraga – na nepřítele). Jinak tam asi vojáci seděli a čekali, až zahřmí, v lese v Žmudském národním parku.

Přeloženo z anglické Wikipedie: Wikipedia (angličtina) Raketová základna Plokštinė byla podzemní základnou Sovětského svazu. Byla postaven poblíž vesnice Plokščiai, 13 kilometrů severně od Plungė, v řídce osídleném lese Plokštinė poblíž jezera Plateliai, Samogitia, Litva.

 

Muzeum Studené války (Šaltojo karo muziejus), Litva

 

Toto foto je z domáckého muzea vojenské techniky na estonském ostrově Saaremaa, jmenovitě na jižním cípu jeho poloostrova Salme, mimochodem nedaleko další zajímavosti, majáku značícího vjezd do Rižské zátoky ze severu.

Zatím tahle jedna fotka autora s raketou, další dohledám.

komentář