Proč neoslavit Vastlapäev vastlakukkelem?

Vastlapäev zavítalo i do mé oblíbené kuressaarské kavárně Vanalinna kohvik (ul. Kauba 8). Je to masopustní úterý, v jiných nám blízkých jazycích Faschingsdienstag anebo rusky Maslenica.

Zítra začíná půst. Tradičně se zabíjelo prase a stoly byly řádně pokryty jídlem.

Estonci u této příležitosti tradičně jedí hrachovou nebo fazolovou polévku a vepřová kýta, v poslední době také koláč se šlehačkou, čili „vastlakukkel“ (viz foto na začátku). Na rozdíl od jiných krajů to není úplně kobliha, ale podobné velikosti nadýchaný bandur s odříznutým vrškem, mezi nímž a spodkem je spousta šlehačky.

Další den je v církevním kalendáři Popeleční středa, a Masopustní úterý je tedy poslední den před sedmitýdenním půstem před Velikonoci. Estonský název Vastlapäev pochází z dolnoněmeckého slova vastelavent, anebo jak se říká v Porýní Fastelovend (vlastně Fastelabend) – předvečer postu.

Zmíněné Porýní i mnoho románských národů mají v tuto dobu karneval. Známé je Mardi Gras (italsky Martedì Grasso, česky tlusté úterý) v New Orleans, sice v USA, ale francouzské tradice. Také již zmíněná ruská tradice slaví celý týden maslenici (масленица).

komentář