Προσκυνήματα αφιερωμένα στην Παναγία – Proskynímata afieroména stin Panagía – Uctívání/zasvěcení Panně Marii” nebo “Modlitby nebo činy úcty věnované Panagii

– **Προσκυνήματα (proskynímata)**: Toto slovo pochází z řeckého slovesa "προσκυνώ" (proskynó), což znamená "klást kolenem na zem" nebo "vzdávat úctu". Tento výraz se používá pro akt uctívání nebo modlení se.

– **Αφιερωμένα (afiéroména)**: Toto slovo je odvozeno od slovesa "αφιερώνω" (afiéróno), což znamená "věnovat" nebo "zasvětit". Ve spojení s "προσκυνήματα" znamená "věnované" nebo "zasvěcené".

– **Παναγία (Panagía)**: Toto je označení pro Pannu Marii, Matku Boží, v řecké pravoslavné tradici. Slovo "Παναγία" je složenina slov "παν" (pan), což znamená "vše" nebo "celý", a "αγία" (agía), což znamená "svatá". Takže doslova to znamená "Vše-svatá" nebo "Celosvatá".

Celkový význam tohoto výrazu je tedy "Uctívání/zasvěcení Panně Marii" nebo "Modlitby nebo činy úcty věnované Panagii". Tento výraz se obvykle používá k označení různých rituálů, poutí, nebo místa k modlitbám, které jsou věnovány Panně Marii v pravoslaví.

komentář