Bahasa Melayu

Bahasa Indonesia a Bahasa Melayu jsou dva termíny, které se často používají jako synonyma, ale existují mezi nimi určité odlišnosti.

Celkově lze říci, že Bahasa Indonesia je jakýmsi standardem malajského jazyka v Indonésii, zatímco Bahasa Melayu zahrnuje různé dialekty a je oficiálním jazykem v několika zemích jihovýchodní Asie.

**Bahasa Indonesia:**

– Bahasa Indonesia je národním jazykem Indonésie a je jediným úředním jazykem v celém indonéském souostroví.

– Tento jazyk byl vytvořen na základě bahasa Melayu, ale prošel několika změnami a standardizací, aby se stal jednotným jazykem pro rozsáhlý národní kontext.

– Bahasa Indonesia se používá v oficiálních dokumentech, školství, médiích a je běžně rozuměn a mluven v celé zemi.

**Bahasa Melayu:**

– Bahasa Melayu je jazyk, který je považován za mateřský jazyk etnických Malajců a je oficiálním jazykem Malajsie, Bruneje, Singapuru a některých částí Thajska a Indonésie.

– Termín “bahasa Melayu” se někdy používá v širším smyslu pro označení malajských jazyků obecně.

Zavedení a pojmenování tohoto jazyka má také podporovat nilai-nilai keindonesian.

    • “Nilai-nilai” znamená hodnoty, a “keindonesian” lze přeložit jako “indonéské”, tedy hodnoty spojené s indonéskou kulturou a identitou.
    • Indonésie, jakožto země s různorodou kulturou, má různé hodnoty, které jsou důležité pro její obyvatele. Patří sem například vzájemný respekt, tolerance, rodinné hodnoty, hrdost na národní identitu a mnohé další.

Bahasa Melayu byla historicky lingua franca pro účely obchodu a lodní dopravy. Bahasa Melayu měla dříve velmi málo rodilých mluvčích. Jeho jednoduchá gramatika, výslovnost a pořadí slov z něj udělaly ideální prostředek komunikace mezi mluvčími různých jazyků. Dalo by se tedy říci, že mnoho Indonésanů, zejména těch, kteří žili v pobřežních oblastech nebo podél břehu řeky, byli přinejmenším bilingvní. Se svými rodinami mluvili vlastním jazykem (mateřským jazykem), ale pokud jde o obchodní a přepravní aktivity, budou mluvit bahasa melayu.

https://www.quora.com/Why-does-modern-Indonesia-today-use-the-Malay-language-which-is-now-called-the-Indonesian-language-when-they-spoke-the-Sanskrit-language-in-the-past

 

 

komentář