Brotbacken, das – pečení chleba

Pečení chleba (das Brotbacken) je v Německu velmi oblíbené. Německo je známé svými různými druhy chleba (das Brot).

Prvním krokem při pečení chleba je příprava těsta (der Teig). Klasická varianta těsta obsahuje obilnou mouku (das Mehl), vodu (das Wasser), droždí (die Hefe) a sůl (das Salz). Někdy se do těsta přidává také kvásek (der Sauerteig).

Poté následuje proces kynutí těsta (das Gehenlassen des Teiges), které může trvat několik hodin. Během tohoto kynutí se v těstě uvolňují plyny (die Gase), které způsobují vznik pórů (die Poren) a tím uvolňují objem a lehkost chleba.
Poté se těsto znovu promíchá a je tvarováno do příslušného tvaru (die Form) – často se dělají bochánky (die Laibe) nebo mísy (die Körbe).

Teprve nyní je připraveno těsto k pečení (der Backvorgang). Důležitá součást pečení je dobrá pečicí trouba (der Backofen), která udržuje stálou teplotu (die Temperatur). Chléb se peče při vysoké teplotě (hohe Temperatur) na pečicím plechu (das Backblech) nebo v pečicí misce (die Backform). Aby byl chléb krásně hnědý, je občas potřeba jej při pečení potírat vodou (mit Wasser bestreichen) nebo posypat moukou (mit Mehl bestäuben).

Jakmile je chléb hotový, je důležité nechat jej dobře vychladnout (abkühlen lassen). Po vychladnutí je chléb připravený k servírování (zum Servieren bereit) a může se krájet na krajíce (in Scheiben schneiden).

Tradiční německé chleby jsou vyhlášené pro svoji chuť a kvalitu (Geschmack und Qualität). Některé nejznámější německé druhy chleba zahrnují „Roggenbrot“ (žitný chléb), „Weizenbrot“ (pšeničný chléb), „Mischbrot“ (směsný chléb) nebo „Vollkornbrot“ (celozrnný chléb).

Pečení chleba je v Německu nejenom kulinářskou tradicí, ale také způsobem, jak si lidé vytvářejí své vlastní chutě (Geschmack) a rodinné recepty.

 

 

komentář