Hovoří Gloria Brancianiová, bývalá řeholnice komunity Loyola, kterou zneužil bývalý jezuita P. Marko Rupnik

https://youtu.be/p7pmUnw9C80

(Marco Vesperini/alanews)

Přinášíme překlad materiálu z YouTube

21. 2. 2024 Případ Rupnik, výpověď bývalé jeptišky: “Svlékal mě a dotýkal se mě v ateliéru, kde maloval.” Branciani: “Nechtěl, abych se zdravila s přáteli, ale chtěl, abych ho jen objímala a líbala.” CRONACA (Řím) “S Rupnikem jsem se seznámila během vysokoškolských studií medicíny na univerzitě Sapienza, po ukončení studia jsem uvažovala o odchodu do misií a myslela jsem si, že potřebuji dál duchovně růst. Hned mi vyšel vstříc, pozval mě do ateliéru, kde maloval, a zasypal mě komplimenty, že směřuji k integraci duše, těla a ducha. Hned na začátku mi začal představovat negativní stránku komplimentů: když jsem přátele vítala polibky a objetím, řekl, že je to negativní, ale požádal mě, abych v této dimenzi žila jen s ním. Jednou mi nadzvedl sukni s tím, že to dělá matka Boží, a řekl, že pokud to neudělám znovu, nepochopím význam jeho uměleckého a duchovního prožitku. Svlékl mě a dotýkal se mě”. Takto se vyjádřila Gloria Brancianiová, bývalá řeholnice komunity Loyola, kterou zneužil bývalý jezuita P. Marko Rupnik spolu s dalšími dvaceti řeholnicemi z komunity. (Marco Vesperini/alanews)

Zkráceně další obsah videa:

Rupnik byl již považován za duchovního průvodce i ostatními mladými slovinskými kněžími, které jsem spolu s ním potkala, byl ke mně okamžitě velmi přátelský, milý a citlivý, velmi vstřícný, nechal mě sednout si na židli a chodil dokola.

Přišel ke mně a dal mi sukni přes nohy a řekl mi, že to je gesto, které Panna Maria dělá na ikoně, která je nad sloupkem dveří ateliéru, takže to gesto udělala Panna Maria, aby odhalila božské lidství Krista, který byl Moudrostí Otce.

V červnu 86 Rupnik plánoval cestu do Řecka, aby viděl byzantské ikony s byzantskými mozaikami a večer před odjezdem mě požádal, abych šla k němu a slavila s ním eucharistii a pochopila jsem samozřejmě, že to byla jen záminka, aby se mě dotýkal.

 

Marko Ivan Rupnik je slovinský umělec, teolog a kněz. V letech 1973 až 2023 byl členem Tovaryšstva Ježíšova, kdy byl vyloučen za to, že odmítl uposlechnout omezení uložená jeho nařízením po obvinění ze sexuálního zneužívání některých jeptišek. Jako umělec je známý tím, že vytvořil četné mozaiky v různých kostelech a svatyních po celém světě, často ve spolupráci s Centrem Aletti, jehož byl v letech 1995 až 2020 ředitelem. Jako teolog byl profesorem na několika římských univerzitách a institutech a publikoval řadu knih, z nichž některé byly přeloženy do češtiny.

komentář