Krakovský kostel s pohyblivým betlémem

 

Jeden pěkný je v kostele nedaleko od Wawelu (na rohu ulic Gertrudy a Stradom). Jedná se o barokní kostel řádu bernardýnů.

Betlém je vysoký přes 3 metry. Obsahuje přes 1000 figurek, včetně postav Panny Marie, Ježíška, Josefa, pastýřů, tří králů a dalších. Betlém je každý rok obměňován a vždy je vyzdoben v novém tématu.

Betlém je velmi velký a před ním je instalována další lavička, aby na ní mohly stát děti. Celkově zde uvidíte Marii, Josefa a Ježíška a kolem nich miniaturní rekonstrukci tehdejšího světa. Uvidíte chýše, v nichž probíhá všední život lidí. Je tu žena, která válí těsto, vedle ní někdo míchá polévku ve velkém hrnci, kovář kuje podkovy, na pastvině se pasou ovce, točí se mlýn a rybář plete rybářskou síť. Téměř každá postava je vybavena mechanismem, pomocí kterého vykonává nějakou činnost.

Historie kostela

Kostel bernardýnů byl postaven v 14. století. V roce 1690 byl přestavěn v barokním stylu. Kostel je zasvěcen sv. Františku z Assisi a je jedním z nejvýznamnějších barokních kostelů v Krakově.

Kostel je známý nejen svým betlémem, ale také svými krásnými freskami a sochami. V kostele se také nachází muzeum Bernardynů, které vystavuje předměty spojené s historií řádu.

Doporučení pro návštěvu

Betlém v kostele bernardýnů je otevřen veřejnosti od listopadu do ledna. Vstup je zdarma.

Pokud chcete vidět betlém v jeho nejlepším stavu, navštivte kostel v prosinci. V tuto dobu je betlém krásně osvětlen a je doplněn o další dekorace.

 

 

 

 

komentář