Zelenśkyj ze židovské perspektivy. O skupině Kvartal 96 a tradicích židovského šoubyznysu

Henry Abramson, americký historik specializující se na židovskou historii, v tomto videu podává v širším kontextu prezidenství Volodymyra Zelenského, usazuje ho v rámci historie Židů na Ukrajině a jako historik si klade otázku, jak je pravděpodobné, že by Žid mohl stanout v čele této země.

Kdo je Volodymyr Oleksandrovič Zelenskyj? Je mu 44 let, je prezidentem Ukrajiny. Dříve byl známý především jako herec a komik. Přežil několik pokusů o atentát. Jeho židovství nebránilo tomu, aby byl přijat jako symbol národa, což je v kontextu historie Židů na Ukrajině pozoruhodné.

Zelenského rodiče byli typičtí pro svou generaci, vzdělaní, městští, žijící v sovětské éře. Byli součástí generace “homo sovieticus”, která se snažila přežít a vyhnout se problémům. Zelenskyj sám byl vychováván jako rusky hovořící, ale naučil se také ukrajinštinu a angličtinu. Jeho žena není Židovka, což je typické pro Židy na Ukrajině, kde dochází k vysoké míře smíšených manželství mezi Židy a Ukrajinci.

Zelenskyj studoval práva a poté se věnoval komedii. Založil divadelní soubor Studio Kvartal 95 a hrál v populárním televizním seriálu “Sluha narodu” (Sluha lidu), kde hrál roli učitele střední školy, který se stane prezidentem. Později založil politickou stranu a v roce 2019 byl zvolen prezidentem Ukrajiny se silnou podporou.

Pokud vás tento krátký přehled zaujal, podívejte se na video.

 

komentář